Het kabinet komt met 40 miljoen euro over de brug om vuurwerkhandelaren te compenseren. Zij hebben hun voorraad al ingekocht maar krijgen plots te maken met een eenmalig vuurwerkverbod.
Met het verbod wil de regering vooral ziekenhuizen sparen, die hebben tijdens de tweede golf hun handen vol aan coronapatiënten.
De vuurwerkvoorraad hoeft niet te worden vernietigd, deze kan volgend jaar worden verkocht.
Dit jaar moeten liefhebbers het doen met lichte kost als sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, die nog wel zijn toegestaan.
De vuurwerkbranche krijgt van het kabinet zo’n 40 miljoen euro compensatie omdat er dit jaar rond de jaarwisseling een verbod komt op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Het eenmalige verbod moet voorkomen dat de zorg nog zwaarder wordt belast.
Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur na de ministerraad. Eerder deze week lekte al uit dat er een vuurwerkverbod zou komen. Maar veel handelaren hebben al vuurwerk gekocht en zitten nu zonder inkomsten. Het vuurwerk hoeft niet vernietigd te worden, omdat het volgend jaar kan worden verkocht.
Bij de laatste jaarwisseling kwamen ongeveer 1.300 mensen terecht in het ziekenhuis en bij huisartsenposten omdat ze vuurwerkletsel hadden opgelopen. De ziekenhuizen zijn overbelast door het coronavirus. Ook moet het vuurwerkverbod de politie ontlasten.
Klein vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, zoals bijvoorbeeld sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.